Over deze site...

De geschiedenis van één van de eerste Nederlandstalige geologische sites op het internet.

Begin 1999 verscheen Geokring Den Bosch voor het eerst op het internet. De toen nog zeer eenvoudige site bestond slechts uit enkele pagina's. Het internet stond toen nog in de kinderschoenen. Het was dan ook behoorlijk experimenteren met de verschillende technieken. Al snel bleek dat er veel beperkingen waren. Het is haast niet voor te stellen, maar het sturen van een e-mail was toen nog iets aparts. De tweede versie van deze site verscheen in september 1999. Grafisch gezien was deze versie zeer vooruitstrevend aangezien de meeste websites toen slechts bestonden uit tekst.

screenshot website v2

De opzet van de tweede versie (sept. 1999).

 


Versie 3.0

Om met de tijd mee te gaan werd de site regelmatig geupdate. Versie 3.0 verscheen in april 2000. Een strak, fris en modern design. Consequent kleurgebruik en meer foto's waren kenmerkend voor deze versie. Ook het aantal 'links' werd opgeschroefd. Websites schoten inmiddels als paddestoelen uit de grond en daarbij zaten ook veel geologische sites. Veel mede-hobbyisten vonden het leuk om een eigen website te bouwen en op deze manier hun vondsten aan de rest van de wereld te tonen. 

screenshot website v3

De opzet van de derde versie (sept. 2000).

 

 

Versie 3.5

Ruim een jaar verder was het tijd voor een kleine update. Het design werd gehandhaafd, maar de site werd uitgebreid met o.a. een "download-pagina" waar informatie, wallpapers, iconen en de meeste uitgaven van het clubblad 'Keigoed', gedownload konden worden. Tevens werd een fotopagina met eigen vondsten van donateurs toegevoegd.

screenshot website v3-5

De opzet van versie 3.5 (aug. 2001).

 


Versie 4.0 - 6.0

Een grote stap vooruit omdat we eindelijk onze eigen domeinnaam hadden vastgelegd! Er werd heel veel informatie toegevoegd waaronder geologische artikelen. Ook de geboorte van de Geo-Lexion, een lijst met ruim 430 termen uit de geologie. Daarna volgden diverse updates tot 2012.

screenshot website v4

De opzet van versie 4.0 (aug. 2002).

 

 

screenshot website v5

De opzet van versie 5.0 (april 2004).

 

 

Versie 7.0

In maart 2012 werd een nieuwe weg ingeslagen. Het was -na 10 jaar- de hoogste tijd om de website eens grondig te 'restylen'. De grootste verandering was de overgestap naar Joomla, een CMS met veel mogelijkheden. Het zorgde ervoor dat het onderhoud een stuk eenvoudiger werd. De website werd d.m.v. een RSS-feed direct voorzien van geologisch nieuws, de layout werd geheel vernieuwd, de zoekfunctie werd verbeterd, enz.

screenshot website v7

De opzet van versie 7.0 (maart 2012).

 

 

Versie 8.0

Twee jaar later werd het, door de opkomst van mobiele apparaten zoals smartphones, tablets, etc. tijd om de website opnieuw aan te passen. Omdat de oude website niet goed zichtbaar was op mobiele apparaten werd er gekozen voor een nieuwe template die 'responsive' was (de website past zichtzelf aan aan het formaat van het apparaat waarmee de website wordt bekeken). Op een mobiele telefoon zal de website er dus anders uitzien dan op een tablet of een pc. 


screenshot website v8

De opzet van versie 8.0 (mei 2014).

 

 

Versie 9.0

In maart 2018 neemt Geokring Den Bosch na ruim 20 jaar afscheid van haar oude logo en wordt het nieuwe logo geintroduceerd. Het logo en nieuwe lettertype worden op de website doorgevoerd.


screenshot website v9

De opzet van versie 9.0 (maart 2018).

 

Marcel van Mosseveld
Webmaster Geokring